Pedicure & Zo

Voeten-tips


Omdat u zonder medische noodzaak momenteel niet naar de pedicure kunt vanwege de Coronamaatregelen, heb ik een aantal voetentips uitgewerkt die u thuis kunt toepassen. Klik op deze link Voetentips als u niet naar de pedicure kunt! voor meer informatie over het zelf thuis behandelen van likdoorns, kloven of een ingroeiende teennagel

Zweetvoeten

Was dagelijks uw voeten met water en zo min mogelijk met zeep. Neem liever een voetenbad met zeezout. Draag dagelijks schone sokken, van katoen. Deze absorberen zweet en “verstikken” uw voeten niet zoals nylonsokken.
Draag bij voorkeur leren schoenen.

Doel is om uw voeten zo veel mogelijk te “luchten”.
Bij diabeten wordt afgeraden om zweetvoeten met talkpoeder in te poederen. Poeder kan door zweet gaan klonteren, waardoor er op den duur wondjes aan de voet kunnen ontstaan.

Kloof

Een kloof kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ga er niet aan pulken, dan ontstaat er een wondje. Gebruik dagelijks een goede, vettende en verzorgende voetencrème.
Smeer op de kloof een vette, helende zalf, bijvoorbeeld smeerwortelzalf of een klovencrème.

Ingroeiende teennagel

Een ingroeiende teennagel is pijnlijk en kan op den duur een ontsteking veroorzaken aan de teen. Een ingroeiende teennagel kan ontstaan door stoten, de nagel te kort of verkeerd knippen. Het is zaak dat de nagel goed groeit, zonder dat deze in de nagelwal groeit. Een goede, deskundige begeleiding hiervoor door een pedicure is aan te raden. De pedicure kan dan de nagelwal aftasten of er nog een stukje nagel in de nagelwal zit. De nagel in de juiste vorm knippen en/of fraisen en vervolgens de nagel drukvrij leggen. U zult merken dat deze behandeling al een hele verlichting geeft.


Schimmelnagel

Een schimmelnagel (in de volksmond ook wel "kalknagel" genoemd) is erg vervelend. Uw nagel is dan aangetast door een schimmel en misschien ook door een bacterie. Het is van belang bij de behandeling van een schimmelnagel om consequent, dagelijks een schimmeldodend middel te gebruiken.
Zelf gebruik ik in mijn praktijk een tinctuur waarmee ik tot nu toe goede resultaten heb bereikt. Vraag er gerust naar!
Een schimmelnagel is zeer besmettelijk. Vervang dagelijks uw douchematje en was deze op minstens 60 graden. Draag niet elkaars schoenen.
Gebruik naast een schimmelwerend middel ook een spray voor uw schoenen. En natuurlijk draagt u dagelijks schone sokken.

Voetschimmel of zwemmerseczeem

Een voetschimmel of zwemmerseczeem is snel opgelopen als u vaak naar het zwembad of b.v. de sauna gaat. De huid onder uw voet en/of tussen uw tenen wordt rood, schilferig en gaat jeuken. Tussen uw tenen kan de huid zelfs week worden.
Net als bij schimmelnagels is het van belang om consequent dagelijks een schimmelwerend middel te gebruiken. Vervang dagelijks uw douchematje en was deze op minstens 60 graden. Draag niet elkaars schoenen. Gebruik naast een schimmelwerend middel ook een spray voor uw schoenen. En natuurlijk draagt u dagelijks schone (katoenen) sokken.

Steunkousen of panty’s zijn niet wasbaar op 60 graden.

Tip 1: zet de kousen eerst even in een emmer lauw water met een flinke scheut (schoonmaak-) azijn, voordat u ze uitwast.
Tip 2: 3 x 3 = 9
Ga 3 weken lang, 3 keer in de week, maximaal 3 minuten met uw voeten in een voetenbad van warm water met een scheut (schoonmaak-) azijn.
Let er wel op dat azijn de huid uitdroogt. Een schimmelwerende crème om uw voeten mee in te smeren is aan te bevelen. In mijn praktijk verkoop ik prima producten hiervoor. Informeer gerust even.

Wrat

Een voetwrat kan door de huisarts aangestipt worden. Als pedicure kan ik de eeltlaag, die op den duur over de wrat ontstaat, verwijderen. Indien dit gebeurt voordat u met een behandeling begint, geeft de behandeling vaak beter resultaat.
Voor het aanstippen van een wrat, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts.
Verder kunt u thuis zelf de wrat behandelen met salicylzuur. Deze behandeling geschiedt ook op doktersadvies en duurt wat langer voor het gewenste resultaat bereikt is. Omdat dit niet/nauwelijks pijnlijk is, wordt deze behandeling vaak toegepast bij kinderen.


Wrat aan mediale zijde grote teen

Een alternatieve methode is, om een paar keer per twee weken ’s avonds een beetje uitgeperste verse knoflook op de wrat te doen met daarover een pleister. De volgende ochtend haalt u de pleister er weer af. Herhaal dit enkele malen, maar niet dagelijks.
Let op dat u om de wrat op uw huid vaseline smeert! Verse knoflook kan nl. een huidreactie (blaar) veroorzaken. Vaseline beschermt de huid hiertegen.


Na 1 x knoflook is de wortel van de wrat goed zichtbaar. Door afwezigheid van vaseline is een "blaar" ontstaan op de huid.


Na 2 weken is de wrat losgekomen.